fbpx
maart 2021

Het verschil tussen de Florius Verzilver Hypotheek en Lastenvrij Verzilveren.

Steeds meer senioren willen de overwaarde van hun woning Verzilveren om optimaal te kunnen genieten van hun pensioen. Twee manieren om geld vrij te maken uit de stenen van een woning zijn de Florius Verzilver Hypotheek en Lastenvrij Verzilveren van Behouden Huis. In dit artikel worden deze twee oplossingen kort met elkaar vergeleken.

Gaat het om een lening?

Het product van Florius is een lening en heeft daardoor een terugbetalingsplicht. Lastenvrij Verzilveren kan worden gezien als een Sale-en leasebackproduct. Doordat dit een verkoop betreft is er geen sprake van een lening en terugbetalingsplicht. Behouden Huis zal dan ook het eigendom van de woning verkrijgen zodra de laatste bewoner permanent de woning heeft verlaten. Bij de Florius Verzilver Hypotheek blijft het eigendom ten alle tijden bij de eigenaar.

Wanneer komt een klant in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor de Florius Verzilver Hypotheek is er de minimumleeftijd van 60 jaar. Bij Behouden Huis komen alleenstaanden vanaf 65 jaar in aanmerking en samenwonenden vanaf het moment dat de jongste bewoner 68 jaar is. Bij Behouden Huis en bij Florius is de hoogte van een inkomen van een klant niet van belang voor de mogelijkheid om in aanmerking te komen.

Hoe hoog zijn de transactiekosten?

Florius brengt €600,- in rekening voor de transactiekosten, dit is exclusief advies-, taxatie-, en notariskosten. Behouden Huis brengt geen transactiekosten in rekening, enkel €400,- taxatiekosten en €600,- notariskosten.

Hoe vindt de betaling plaats?

De maximale opname is bij Florius Verzilver Hypotheken is €250.000,-. Bij Behouden Huis is het mogelijk €2.500.000,- van de woningwaarde uitgekeerd te krijgen. Dit bedrag kan bij het product van Florius in een keer, maandelijks of deels in een keer en deels maandelijks worden uitbetaald. Bij Behouden Huis kan het bedrag enkel maandelijks tot het honderdste levensjaar van de bewoner worden uitbetaald. Beide opties worden in box 3 belast. Doordat de betaling verspreid is over een langere periode, kan Behouden Huis procentueel gezien meer uitkeren dan Florius. Florius keert 20% tot 50% uit van de woningwaarde en bij Behouden Huis ligt dat bedrag tussen 70% en 93% van de woningwaarde. Bij de Florius Verzilver Hypotheek geldt een rentetarief van 4,3%. Behouden Huis brengt daarentegen geen rente in rekening omdat het bij Lastenvrij Verzilveren niet om een lening gaat maar om een verkoop.

Is levenslang woonzekerheid gegarandeerd?

Bij Florius en Behouden Huis is een levenslang woonrecht gegarandeerd. Ongeacht wat er gebeurt met de waarde van de woning, toekomstige rentetarieven, toekomstige waardeontwikkeling en uiteindelijke overlijdensleeftijd. De bewoner kan niet uit de woning worden gezet. Als de bewoner de rente niet betaalt of wil betalen aan Florius, dan telt Florius dit bij de schuld op. Daarentegen zijn klanten van Behouden Huis geen rente verschuldigd.

Conclusie

Behouden Huis keert meer uit, is goedkoper om af te sluiten en u betaalt geen rente. Het nadeel van Behouden Huis is dat u geen belang meer heeft bij de waardeontwikkeling van de woning.

Het kiezen van een verzilverproduct blijft een moeilijke beslissing.

Bent u geïnteresseerd wat Behouden Huis u kan bieden in uw situatie?  Klik op de ‘Doe de test’ knop en ontvang een vrijblijvend op maat gemaakt indicatierapport!

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test