fbpx
maart 2017

Vermogen 65-plussers is fors gestegen

Nu.nl – 7 Maart 2017

Het vermogen van 65-plussers is fors gestegen in de afgelopen 20 jaar

Het vermogen van 65-plussers is in twintig jaar gestegen van gemiddeld 22.000 euro in 1995 tot 86.500 euro in 2015.

In 2015 was het vermogen van deze groep vijf keer hoger dan dat van een doorsnee huishouden (17.300 euro), meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Twintig jaar geleden was het beeld nog omgekeerd, toen was het vermogen van ouderen (22.000) juist iets kleiner dan dat van de doorsneebevolking (23.000 euro).

Het toegenomen vermogen van de huidige 65-plussers vergeleken met die van twintig jaar geleden, zit hem in het eigen woningbezit. Steeds vaker hebben zij een huis met overwaarde.

“Nog nooit hebben 65-plussers het zo goed gehad als nu. Tegelijkertijd is de armoede onder deze groep historisch laag”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, in een toelichting.

Ouderen die zijn geboren tussen 1945 en 1950, de zogenoemde babyboomers, betraden in de jaren zestig en zeventig op de woningmarkt en konden dankzij de groeiende welvaart in die jaren een eigen huis kopen.

“Babyboomers hebben als geen andere groep geprofiteerd van het naoorlogse economische herstel in Nederland”, aldus Van Mulligen.

Eigen huis leidt tot gestegen vermogen van 65-plussers

Het komt in de loop der jaren ook steeds vaker voor dat 65-plussers een eigen huis hebben. Eind jaren negentig was dat ongeveer één op de drie ouderen. In 2008 groeide dit naar 45 procent en in 2015 was dat de helft.

De helft van de oudere huizenbezitters heeft een huis met overwaarde. Bij de babyboomers is dit zelfs ruim 60 procent.

Dat leidt er ook toe dat het inkomen van ouderen van nu bijna 30 procent hoger ligt dan dat van de 65-plusser twintig jaar geleden.

Van Mulligen: “Ooit bestond het beeld dat 65-plusser het moeilijk hadden. Dat was twintig jaar geleden ook terecht. Nu heeft deze groep over armoede niets te klagen.”

Het CBS benadrukt wel dat de welvaart binnen deze groep niet eerlijk is verdeeld. Ongeveer 4 procent heeft een laag inkomen.

Klik hier voor het originele artikel   

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test