fbpx
april 2016

De mogelijkheden voor senioren om aanpassingen aan koophuis te doen

NRC Handelsblad – 9 april 2016 

De meeste ouderen willen blijven waar ze zitten. Wat als ze toch ‘iets’ met hun koophuis moeten, een traplift installeren of, ingrijpender, verkopen? Hier de mogelijkheden om aanpassingen aan koophuis te doen.

Voor ouderen die overwegen om aanpassingen aan hun koophuis te doen, zijn dit de mogelijkheden:

  1. U bezit een koophuis, heeft een laag inkomen en een lage hypotheek. U kunt via de Wet maatschappelijke ondersteuning proberen om woningaanpassingen gefinancierd te krijgen. Ook is het mogelijk om een Blijverslening aan te vragen, maar dat wordt niet veel meer gedaan. Ook kan een aangepaste woning gehuurd worden in de sociale sector.
  2. U bezit een koophuis, heeft een hoog inkomen en de hypotheek is afgelost. Aangezien u een hoog inkomen heeft leent de bank u waarschijnlijk wel geld uit. Ook het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting is een optie. Naar een sociale huurwoning verhuizen zal lastiger zijn, vanwege uw hoge inkomen.
  3. U bezit een koophuis, heeft een laag inkomen en een hoge hypotheek. U kunt een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning. Als dat niet werkt kunt u de aanpassing zelf financieren of overwegen om een aangepaste sociale huurwoning te huren.
  4. U woont in een huurhuis van een woningcorporatie. De gemeente via de Wet maatschappelijke ondersteuning kan wellicht (een deel van) de aanpassing financieren. Als dat niet werkt, dan kunt u vragen of de woningcorporatie een reeds aangepaste woning bezit waar u op termijn naar kunt verhuizen.  Als u niet wilt verhuizen, dan kunt u blijven zonder de aanpassing te doen of hem zelf betalen.

Klik hier voor het originele artikel

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test