fbpx
oktober 2022

Behouden Huis bij NPO radio 1

Op 11 oktober was Bob Rebel te gast bij radio programma Geld of je leven op radio NPO 1. Hij werd geïnterviewd door Hans van der Steeg over hoe het concept van Behouden Huis precies werkt. Hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft, Peter Boelhouwer werd daarbij gevraagd om zijn mening en kijk te geven op het concept van verzilveren.
Na het geven van het interview zagen we een enorme stijging in geïnteresseerden, super leuk om te zien! Wilt u het interview terugluisteren? Dan kan dat via deze link. Wilt u het interview liever teruglezen? Dan kan dat hieronder.
Mocht u na het lezen of terugluisteren van het interview ook nieuwsgierig zijn geworden of heeft u vragen?  Dan kunt u bellen naar 020-505 0013 of mailen naar info@mijnbehoudenhuis.nl. Wilt u het percentage berekenen wat u eventueel krijgt uitgekeerd? Dan kunt u via de knop rechtsboven een geheel vrijblijvend indicatierapport aanvragen.

Van der Steeg:
Eén op de acht ouderen heeft moeite met rondkomen blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie KBO-PCOB. De lege portemonnee zouden zij graag willen aanvullen met de overwaarde die in hun huis zit. Alleen blijkt dit vaak ingewikkeld. Steeds meer commerciële partijen duiken in dat gat, want er is zeker wel iets mogelijk. Hoe werkt dat precies en is dat ook een wenselijke ontwikkeling? Dat ga ik vragen aan Bob Rebel van vastgoedbedrijf Behouden Huis en hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft Peter Boelhouwer. Hartelijk welkom allebei.

Rebel:
Goedemiddag.

Boelhouwer:
Goedemiddag.

Van der Steeg:
Meneer Rebel, u helpt oude mensen dus van hun vaak dure woning af. Hoe werkt het systeem precies?

Rebel:
Het systeem is dat iemand zijn huis aan ons verkoopt en daar dan de rest van zijn leven kan blijven wonen. De woning blijft gewoon op naam staan, het is een verkoop en wij kunnen de woningwaarde dan maandelijks uitkeren. Bij overlijden of verhuizen worden wij eigenaar van de woning en op die manier kan iemand zijn inkomen verhogen, terwijl diegene wel in zijn woning kan blijven wonen.

Van der Steeg:
Dus u koopt het huis over van iemand die zijn huis afgelost heeft, bijvoorbeeld een huis van €800.000,- dan keren jullie elke maand geld uit aan deze persoon, wat eigenlijk zijn eigen geld is?

Rebel:
Klopt. We keren niet de volledige waarde uit, want de woning is bewoond. Onze vuistregel is dat we voor alleenstaande ongeveer 80% uitkeren van de woningwaarde, totdat iemand 100 jaar oud wordt. Dus als iemand 70 jaar is wordt dit bedrag over 30 jaar uitgekeerd en overlijdt de persoon in kwestie gaat het naar de erfgenamen.

Van der Steeg:
En de bottom line is natuurlijk dat mensen die dit willen, op deze manier hun overwaarde ten gelden maken. Is daar veel vraag naar? Het zijn natuurlijk dure tijden, inflatie, hoge energierekeningen en helemaal voor dat soort huizen. Ik denk hierbij even aan mijn eigen ouders. Is er veel vraag naar deze systematiek?

Rebel:
Er zit sowieso heel veel overwaarde vast in woningen van senioren. Hoe ouder mensen zijn, hoe lager hun hypotheek. Gemiddeld hebben senioren minder dan 20% hypotheek schuld, dus dit loopt op tot in de honderden miljarden. Er is ooit een rapport gemaakt door Taskforce Verzilveren in 2013, die schatte dat toentertijd dit bedrag 600 miljard was. Dit zal inmiddels verdubbeld zijn.

Van der Steeg:
Voor u zit er ook een voordeel aan, want u koopt de woning relatief goedkoop, namelijk 80% van de echte waarde. Dat is een goede prijs om een woning op de kop te tikken. Als die mensen ooit overlijden, dan kunt u de woning flink goed verkopen toch?

Rebel:
Dan klinkt nu wel iets simpeler dan het is, want 80% procent klinkt als veel maar we moeten dit bedrag natuurlijk ook voorfinancieren. Het kan zijn dat iemand daar nog jaren woont, soms nog wel 30/40 jaar. Als dat zo is, hebben wij al die kosten voorgeschoten. Het is helaas niet zo’n simpel sommetje met 20% winst als uitkomst. Het hangt er gewoon heel erg vanaf hoe oud iemand wordt en wat de woningmarkt doet.

Van der Steeg:
Het is dus niet zo dat u er verlies op maakt, maar eerder een win-win situatie?

Rebel:
Het is uiteraard ook ons doel om er iets aan te verdienen natuurlijk.

Van der Steeg:
Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft. Hoe kijkt u aan tegen dit initiatief en kende u dit überhaupt al?

Boelhouwer:
Dit specifieke initiatief kende ik niet, maar in het verleden zijn er wel meer van dit soort initiatieven geweest. Verzilverhypotheken worden het ook wel genoemd. Ik ken niet precies de ins en outs van dit product, maar over het algemeen zijn het dure producten.

Van der Steeg:
Voor wie is het een duur product om te doen?

Boelhouwer:
Voor degene die het product aanschaft, je hebt namelijk ook andere opties. Je kon je hypotheek afsluiten, je kunt een nieuwe hypotheek nemen of een opeethypotheek. Je kunt verhuizen naar een goedkopere woning, dan hou je ook geld over. Verder kun je bij de SVN een verzilverlening afsluiten. Er zijn heel veel opties en je moet je goed laten inlichten wanneer je dit gaat doen.

Van der Steeg:
Dus als ik het verhaal van meneer Rebel goed begrijp, verkoop ik mijn huis aan hem en de overwaarde krijg ik per maand gewoon ‘’envelopje geld overgemaakt’’ zal ik maar zeggen en kan ik daarvan leven. Die overwaarde kan ik beter nu gebruiken, dan als ik overleden ben toch?

Boelhouwer:
Ja, maar dat kan je als je een nieuwe hypotheek afsluit, een aflossingsvrije hypotheek ook. Hier betaal je tegenwoordig wat meer rente voor, in het verleden was dit iets meer bescheiden, maar je hebt dit bedrag wel in één keer op je rekening staan. Dit soort producten zoals die van Behouden Huis zijn over het algemeen niet heel populair bij de erfgenamen.

Van der Steeg:
Is dat weleens iets waar u weleens gedoe mee krijgt, meneer Rebel?

Rebel:
Nou, over het algemeen niet, meestal gaat het in samenspraak. Wij adviseren onze klanten ook altijd om hun erfgenamen bij deze beslissing te betrekken. Het is een grote stap zeker op oudere leeftijd. Veel van onze klanten hebben geen erfgenamen en is het voor hun vaak een simpelere beslissing.

Van der Steeg:
Maar is het een duur product? Zoals meneer Boelhouwer doet voorkomen?

Rebel:
Ik vind dat niet echt een goed tegenargument. Waar ik hem net over hoorde waren zogenaamde opeethypotheken, waar je rente over betaald. Bij ons betaal je geen rente. We zijn ook geen opeethypotheek en de opeethypotheken die er vroeger waren van verschillende aanbieders die hadden inderdaad een hogere rente.  We zijn echt een alternatief product.

Van der Steeg:
Een vraag van een klant is of jullie ook meebetalen aan het onderhouden van het huis?

Rebel:
Nee, wij doen eigenlijk helemaal niks. Het enige wat wij doen is de overwaarde uitkeren. Dat willen we ook zo houden om het zo simpel mogelijk te houden. Hier hebben we ook over nagedacht tijdens het vormgeven van ons product, wat voor rol willen wij hebben? We kwamen er al snel achter dat als wij meer diensten aan zouden bieden het onduidelijk zou zijn wie wat zou doen. Daarnaast zouden die kosten betaald moeten worden en dit zou resulteren in een lagere uitkering. We hebben uiteindelijk besloten niks te doen en zo hoog mogelijk uit te keren.

Van der Steeg:
U zei net dat u vindt dat het tegenargument van Boelhouwer geen goede is. Wat zou wel een goed argument zijn tegen uw product?

Rebel:
Er zitten natuurlijk altijd nadelen aan producten.  Het belangrijkste nadeel van Behouden Huis is dat je inlevert op flexibiliteit in de toekomst. Mensen die bij ons willen komen besluiten indirect eigenlijk voor de rest van hun leven in de woning te blijven wonen. Dat vragen we ze ook altijd duidelijk, ‘’Weet u dat dit een lange termijn beslissing is?’’. Iedereen die met ons in zee gaat is zich daar ook van bewust. Het kan natuurlijk zo zijn dat er dingen in je omgeving gebeuren die je niet voorzien hebt, dan lever je natuurlijk in op je flexibiliteit. Dat zou wel een argument kunnen zijn omdat het een risico is. We proberen hier wel oplossingen voor te verzinnen, zo zijn we op dit moment druk met het ontwikkelen van een rolstoel appartement.  Hier kunnen bijvoorbeeld klanten in gaan wonen die in een rolstoel terecht komen en hierdoor niet meer mobiel zijn, dat soort klanten hebben we al. Daar willen we een soort aanvullende optie voor beiden zodat ze wel kunnen verhuizen naar een andere woonvorm indien dat nodig is.

Van der Steeg:
Maar eigenlijk is het idee dat die mensen in het huis blijven wonen wat u overneemt? Meneer Boelhouwer, heeft dat invloed op de doorstroming? Want die mensen houden die huizen dan bezet.

Boelhouwer:
Ja dat is een nadeel. Er wonen natuurlijk veel ouderen in grote woningen.

Van der Steeg:
Het kopen van een huis en erin blijven wonen is in Frankrijk heel gewoon, klopt dat?

Rebel:
Dat klopt, daar hebben we het ook vandaan gehaald. Het Franse model, in een Nederlands jasje.

Van der Steeg:
Zijn wij dan een beetje huiverig?

Rebel:
Het Franse model is echt uniek, daar kent iedereen dit. Daar zijn ook echt films over gemaakt en in de rest van de wereld is dit inderdaad minder bekend.

Van der Steeg:
Want is het inderdaad zo dat het doorstromen op de woningmarkt beperkt? Is dat zo meneer Boelhouwer?

Boelhouwer:
Ja, dat gebeurt natuurlijk sowieso veel, dat mensen blijven hangen. Je hebt natuurlijk wel veel appartementen, woonhofjes etc. met voorzieningen die de doorstroom bevordert wanneer het om een grote woning gaat. Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn, ouderen kunnen ook kleiner wonen.

Van der Steeg:
Zou het iets voor uzelf zijn, meneer Boelhouwer?

Boelhouwer:
Nee, dat niet. Als ik zoiets zou willen zou ik mijn hypotheek ophogen, dit lijkt mij goedkoper.

Van der Steeg:
Ik hoor van meneer Boelhouwer dat hij toch eerder denkt ik ga naar de bank dan naar meneer Rebel.

Rebel:
Ik hoor ook dat meneer Boelhouwer nog niet op onze website heeft gekeken, dus ik vind dat hij dit nog niet goed kan beoordelen op dit moment.

Van der Steeg:
U bent net zo ‘’betrouwbaar’’ als een bank?

Rebel:
Wij proberen een voorziening te leveren die banken niet aanbieden, dus ik wil eigenlijk niet daarmee vergeleken worden.

Van der Steeg:
Maar als ik bij een bank kom voor een extra hypotheek dan zegt hij ‘’Denkt u hier en hier aan’’ en ‘’denkt u aan deze consequenties?’’. Doen jullie dit ook?

Rebel:
Zeker, wij hebben op onze website de mogelijkheid een indicatie aan te vragen. Hierop kunt u direct zien welk percentage je uitgekeerd zou krijgen en daar houden we ons aan.

Van der Steeg:
Oké, heel goed. Nou misschien dat meneer Boelhouwer na het zien van de website nogmaals contact met u opzoekt, maar dat weet ik niet zeker.

Rebel:
Ik denk het wel.

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test