fbpx
Alles over het aanpassen van uw woning

Hoe financier ik woning aanpassingen?

In ons vorige artikel kwamen we met een handige checklist welke aanpassingen u kan doen aan uw woning. Ook zijn de mogelijke aanpassingen besproken waarmee u eventueel te maken krijgt indien u slecht ter been wordt. In alle gevallen kosten deze aanpassingen geld, de ene een stuk meer dan de ander. Het is goed om te weten hoe u deze mogelijke aanpassingen nu, of in de toekomst, kan bekostigen.

Spaargeld

Dit is wellicht de makkelijkste manier maar niet voor iedereen een luxe of vanzelfsprekendheid. Indien u een financiële buffer op de bank heeft staan dan ben u in staat om plotselingen aanpassingen te betalen. Door de lage spaarrente (rond de 0,4% of lager) is het extra voordelig om geld voor een verbouwing te gebruiken. Er komt namelijk op de spaarrekening weinig rendement uit voort. Door een deel van je spaargeld uit te geven zorg je zo ook dat je minder of geen belasting in Box 3 betaald. Dit komt doordat een alleenstaande geen Box 3 belasting betaald over een bedrag tot €30.000. Voor samenwoners ligt de grens bij €60.000.

Persoonlijke lening of gewone hypotheek

U kunt natuurlijk altijd proberen een persoonlijke lening aan te vragen. De rente op een lening is namelijk voor de verbouwing van een eigen woning fiscaal aftrekbaar. Het probleem met een persoonlijke lening is dat het voor veel 60-plussers lastig is om meer te lenen bij de bank. Mits ze een goed maandelijks pensioen daartegenover als zekerheid stellen.

Blijkt het aanvragen van een persoonlijke lening toch lastig? Dan kunt u bij uw huidige hypotheekverstrekker onderzoeken of er ruimte is om de hypotheek te verhogen. Of, indien u geen hypotheek meer heeft, een nieuwe hypotheek aan te vragen. In sommige gevallen is het mogelijk de huidige hypotheek te verhogen omdat het ingeschreven bedrag dat toelaat. Dit dient dan altijd de voorkeur te hebben omdat u dan niet meer langs een notaris hoeft en geen extra kosten hoeft te maken.

Echter zal een bank vaak wel een inkomenstoets uitvoeren en daar zit voor veel gepensioneerden ook het probleem. Namelijk dat zij op basis van hun inkomen niet meer in aanmerking komen voor een persoonlijke lening of een aflossingsvrije hypotheek.

Opeethypotheek of Behouden Huis

In ons artikel; Overwaarde van uw huis verzilveren in Nederland, beschrijven we de mogelijkheden om uw overwaarde te verzilveren op basis van onder andere de opeethypotheek, andere initiatieven in Nederland én het Lastenvrij verzilveren middels Behouden Huis. Behouden Huis is de enige partij waarbij u nooit huur of rente betaalt en gegarandeerd in de woning mag blijven wonen. Daarnaast zijn wij de partij die het grootste percentage uit de woning vrijspeelt.

Blijverslening of verzilverlening

Met de wens, uitgesproken door de overheid, dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen is ook de blijverslening in het leven geroepen. Half april werd de blijverslening door zo’n 35 gemeenten in Nederland aangeboden. Met de blijverslening sluit je een persoonlijke lening of hypotheek af, maar dan wel tegen veel gunstigere voorwaarden. Het geleende geld wordt in een bouwdepot gestort en van daaruit worden de kosten van de verbouwingen en woningaanpassingen direct aan de aannemer betaald. Een persoonlijke lening is mogelijk tot een bedrag van €10.000, heeft een looptijd van 10 jaar en de rente bedroeg 2.80% op 1 November 2017. Indien u ruimte heeft om er een hypothecaire lening van te maken, dan kan het bedrag oplopen tot €50.000. Hierbij geldt een looptijd van 20 jaar. De rente bedroeg 1.70% op 1 November 2017 voor een 20-jarige lening.

Bedenk wel dat de ook hier een inkomenstoets geldt of u in aanmerking komt voor de lening en dat;

  • Één van beide aanvragers jonger is dan 76 jaar.
  • Het alleen voor woningeigenaren-bewoners geldt
  • Het in het geval van een hypothecaire lening een annuïteitenhypotheek betreft, waarbij u de gehele lening over de looptijd dient terug te betalen.
  • De totale lening plus uw huidige hypotheek nooit hoger mag zijn dan 80% van de WOZ-waarde

 

Er zijn daarnaast nog wel mogelijkheden voor bepaalde subsidies zoals in dit artikel te lezen valt. Dit kan nogal verschillen per gemeente en in alle gevallen dient u zelf bij te leggen.

Sinds Februari 2018 wordt in verschillende gemeenten nu ook de verzilverlening aangeboden. Hierover leest u meer in dit artikel.

Conclusie

Er zijn enkele mogelijkheden om woningaanpassingen te financieren. Ouderen zijn echter steeds meer op zichzelf aangewezen en de overheid en gemeenten zijn steeds minder bereid om voor hun te financieren. Om gebruik te maken van de mogelijkheden die in de markt worden aangeboden dient u bij veel producten een goede hoeveelheid overwaarde op uw woning te hebben en/of een goed maandelijks pensioen. Indien u niet over een hoog inkomen beschikt, zouden de verzilverproducten mogelijk een uitkomst bieden.

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test