fbpx
februari 2019

Wegwijs.nl over Lastenvrij verzilveren

Wegwijs.nl is een belangrijke website op het gebied van informatievoorziening omtrent woningen en hypotheken en zij besteden in hun artikel aandacht aan het lastenvrij verzilveren zoals door Behouden Huis wordt aangeboden. Zie hieronder het artikel of bekijk hier het artikel op de website van Wegwijs.nl.

Gepensioneerd en je vermogen vast in stenen. Wat nu?

Met lastenvrij verzilveren kan je in jouw huis blijven wonen en daarnaast ook je pensioeninkomen aanvullen. Je blijft zelf eigenaar zolang je leeft en niet verhuist. Lees hoe het precies werkt.

Een pensioen onder de maat en geld dat vastzit in stenen. Voor veel pensionado’s een herkenbaar probleem. Het geld zit in de woning en kan niet gebruikt worden voor dagelijkse uitgaven en behoud van een bepaalde levensstijl. Het huis verkopen is een optie, maar verplicht verhuizen ziet niet iedereen zitten. Gelukkig is er een alternatief: lastenvrij verzilveren.

Lastenvrij verzilveren betekent dat de waarde van de woning uitgekeerd wordt, zonder dat de maandlasten voor de bewoner stijgen. In Nederland een nog relatief onbekend fenomeen. Over de grens in landen als Frankrijk en Engeland bestaan soortgelijke initiatieven al tijden. Het aantal aanbieders is in Nederland beperkt, één van de eerste en grootste is ‘Behouden Huis’.

Hoe werkt lastenvrij verzilveren in de praktijk?

Behouden Huis koopt je woning, jij krijgt vervolgens het recht om er levenslang te blijven wonen. Je betaalt daarbij geen huur en rente, lastenvrij dus. De waarde van de woning krijg je over een langere periode maandelijks uitgekeerd, een mooie aanvulling op je reguliere pensioeninkomsten. Het eigenaarschap verschuift pas naar de aanbieder nadat de bewoner het huis verlaat of komt te overlijden. In het laatste geval ontvangen de erfgenamen de nog resterende periodieke uitkering.

Vaststelling maandelijkse uitkering

De hoogte van het bedrag dat je per maand van Behouden Huis ontvangt, is afhankelijk van jouw situatie en de eigenschappen van de woning. De belangrijkste variabelen zijn:

1. Actuele marktwaarde van de woning
2. Woonsituatie (alleenstaand of samenwonend)
3. Leeftijd van de bewoner
4. Hoogte van de nog lopende hypotheek
5. Locatie van de woning.

Bewoners krijgen tussen de 70% en 90% van de marktwaarde uitgekeerd, afhankelijk van de bovenstaande variabelen.

Extra financiële ruimte

Lastenvrij verzilveren ligt minder voor de hand als je na het bereiken van de pensioenleeftijd (ruim) voldoende te besteden hebt. Het is meer gericht op gepensioneerden die een financiële impuls goed kunnen gebruiken en geen verhuiswens hebben.

Minimale leeftijdsgrens

Het verzilveren is niet in iedere situatie haalbaar. Behouden Huis stelt als vereisten:

  • Alleenstaanden vanaf 65 jaar, en bij Samenwoners moet de jongste bewoner minimaal 70 jaar of ouder zijn.
  • De woning is hypotheekvrij, of de hypotheek is niet hoger dan 25% van de waarde van de woning.

Een rekenvoorbeeld

Als voorbeeld nemen we een alleenstaande man van 80 jaar met een woning ter waarde van €400.000. In totaal krijgt hij 80% van de woningwaarde uitgekeerd, ofwel €320.000. De uitkering loopt tot 100-jarige leeftijd en jaarlijks ontvangt de bewoner €16.000,- (€320.000 gedeeld door 20 jaar); dit komt neer op €1.334,- per maand. Als hij eerder komt te overlijden, wordt het restant van de uitkering doorgaans doorbetaald aan erfgenamen.

Wat is het voordeel voor de aanbieder?

Aanbieders als Behouden Huis kunnen onder de marktwaarde een woning kopen. Als verkoper krijg je dus niet de hoofdprijs van het huis. Is dit een nadeel? Dat hangt vooral af van jouw wensen. Misschien wil je graag in de woning blijven wonen en heb je geen plannen om de woning na te laten aan erfgenamen. In dat geval kan een uitkering nu zwaarder wegen dan een hogere verkoopprijs in de toekomst. -Wegwijs.nl

 

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test