fbpx
december 2021

Tips om energieverbruik te verminderen

Vanaf januari 2022 zal de energierekening voor heel veel mensen hoger uitvallen dan afgelopen jaren. De gasprijs van de grote energiebedrijven was op 6 oktober op zijn hoogtepunt en kwam hierna weer tot rust. Vanaf januari zal u opnieuw meer gaan betalen. Een huishouden met gemiddeld energieverbruik en een variabel tarief gaat netto 20 euro meer per maand kosten. Hoe kan u er nou voor zorgen dat uw huidige kosten ongeveer hetzelfde blijven? Energie besparen! Wij hebben 5 handige tips voor u op een rij gezet:

Verwarming
1. Zet de verwarming laag of uit op plekken waar u weinig komt. Of draai wanneer u slaapt of er niet bent de verwarming uit. Sluit de deuren zodat er minder tocht is in huis. Dit kan u al snel 170 euro per jaar besparen. Mocht u een open haard hebben en die al lang niet meer gebruikt hebben is het misschien een idee om deze in de wintermaanden weer eens aan te doen. U kunt ook een paar sloffen aanschaffen en leg dekens op de bank. Simpele tips die u veel geld kunnen schelen.

Wassen
2. Wanneer u een was draait, probeer dit indien mogelijk op een zo laag mogelijke temperatuur te doen. Wassen op 30 graden is 50% goedkoper dan op 60 graden en 25% goedkoper dan op 40 graden. Probeer ook altijd de wastrommel zo vol mogelijk te doen, dit scheelt een hoop onnodige wasjes en daarmee energieverbruik. Wanneer u een wat viezere was heeft kunt u ervoor kiezen om de eco-stand of spaarstand te gebruiken. In deze stand duurt de wasbeurt een stuk langer, maar er wordt wel minder warm water verbruikt en de wasmachine hoeft minder lang aan te staan.

Drogen
3. Voordat u de was eruit haalt is het goed om de was op de hoogste stand te laten centrifugeren. Hierdoor verbruikt u uiteindelijk minder energie wanneer u de droger gebruikt. Ook kunt u ervoor kiezen om de was ‘’ouderwets’’ uit te hangen aan een waslijn. Wanneer u 25% van al de spullen die u normaal gesproken in de droger doet ophangt, bespaart u al snel zo’n 150 kWh en dat komt uit op ongeveer 30 euro per jaar.

Daltarief
4. Een tip die misschien heel voor de hand liggend is, maar toch veel mensen vergeten is rekening houden met het daltarief. Wanneer u een elektriciteitsmeter heeft met twee telwerken betaalt u tijdens de daluren een lager tarief dan tijdens de piekuren. Het overgrote deel van Nederland heeft daluren van 23.00 tot 7.00 uur. Alleen in Noord-Brabant en Limburg gelden de daluren van 21.00 tot 7.00 uur. In het weekend en op feestdagen geldt het daltarief de hele dag. Een handig moment om bijvoorbeeld uw wassen te doen of andere energie slurpende taken. De netbeheerders bepalen wanneer de daltarieven gelden. Sommige gemeentes wijken hiervan af. Om te zien wie uw netbeheerder is kunt u kijken op eancodeboek.

Sluipverbruik verminderen
5. De laatste tip en tevens misschien wel de simpelste; probeer de apparaten die u niet gebruikt volledig uit te zetten. Trek ook de stekker uit het stopcontact, wanneer u dit niet doet zal het apparaat alsnog stroom verbruiken. Dit noemt men sluipverbruik en dit is vooral terug te zien in uw portemonnee bij oude apparaten. De tv ligt behoorlijk voor de hand maar wat dacht u van uw telefoonlader, de magnetron, het internet kastje, de stereo-installatie of uw wekker.  Probeer ook de lichten uit zetten wanneer u een kamer verlaat of steek wat kaarsjes aan wanneer u niet veel licht nodig heeft. Helemaal gezellig tijdens de aankomende wintermaanden.

Al deze kleine beetjes kunnen groot verschil maken in uw energiekosten. Naast dat het goed voor uw portemonnee is, draagt u ook bij aan het verbeteren van het milieu. Goed voor uw toekomst en die van de volgende generatie.

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test