fbpx
februari 2017

Eigen bijdrage in de ouderenzorg: hoe werkt het systeem

NOS.nl – 8 Februari 2017 

Wel een eigen bijdrage in de ouderenzorg, maar eerlijker berekend. Ouderenbond ANBO reageert op een plan van D66 om een einde te maken aan de regeling dat ouderen met een eigen vermogen meer moeten betalen voor een plek in een verpleeghuis.

“In principe is de ANBO er niet tegen dat mensen met meer geld ook meer betalen. Maar het verschil tussen de laagste en de hoogste eigen bijdrage in de ouderenzorg is wel heel hoog”, zegt woordvoerder Renée de Vries.

Een eigen bijdrage in de ouderenzorg (Wet langdurige Zorg (WlZ)) blijft volgens ANBO nodig om het zorgstelsel betaalbaar te houden, maar de berekening moet evenwichtiger zegt de bond. Net zoals D66 vindt de ANBO het oneerlijk dat mensen die hun hele leven hard gespaard hebben daarvoor als het ware gestraft worden met een hoge eigen bijdrage. Het maximum dat ouderen moeten bijbetalen voor verpleeghuiszorg is nu ruim 2300 euro per maand, ofwel 27.600 euro per jaar.

De eigen bijdrage in de ouderenzorg wordt berekend op basis van inkomen en vermogen. Het bijtellingsstelsel is een ingewikkeld systeem, waarbij ook nog met veel andere factoren rekening wordt gehouden. We hebben de hoofdlijnen op een rijtje gezet.

Klik hier voor het originele artikel

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test