fbpx
augustus 2017

Deze jonge ondernemers brengen de ‘reversed mortgage’ naar Nederland

Deze jonge ondernemers brengen de ‘reversed mortgage’ naar Nederland

Quote – 10 Augustus 2017

De Quote interviewde eigenaar Bob Rebel over Behouden Huis.

U heeft al uw geld in uw huis zitten en wilt daarvan best een deel opeten? Behouden Huis koopt uw huis zonder dat u hoeft te verhuizen.

In Frankrijk is het een bekend fenomeen: een huis verkopen via het viager-model. Dat is een koop op afbetaling, waarbij de koper de koopsom maandelijks inlost. De verkoper kan in zijn huis blijven wonen en heeft door die maandelijkse aflossing een inkomen totdat de koopsom is afbetaald. Oftewel: hij eet zijn huis op. Bob Rebel haalde samen met Pieter-Jan Driessen het idee naar Nederland en begon Behouden Huis. Rebel: ‘Na mijn studie bedrijfskunde in Rotterdam was ik werkzaam als associate bij Morgan Stanley in Londen, vooral in de verzekeringswereld. Daar zag ik het model en wist meteen dat er in Nederland veel vraag naar zou zijn. Er zijn heel veel mensen die niet voldoen aan de inkomenseisen voor een lening bij de bank, maar wel een volledig afbetaalde woning bezitten.’ Toch stuitte hij op scepsis.

‘Het viager-model zou in Nederland niet kunnen zo vertelden mensen me. Dat is onzin gebleken, al moesten er wel wat juridische hobbels genomen worden.’ Samen met Pieter-Jan Driessen (35), jarenlang werkzaam bij CBRE en Prologis, werd Behouden Huis opgericht.

Hoe werkt “reversed mortgage”?

Behouden Huis koopt voor 80% van de waarde het huis, waarna de koopsom maandelijks aan de verkoper wordt ingelost. ‘Op deze manier kan een bewoner gewoon in zijn huis blijven wonen, maar heeft hij wel maandelijks een prettig bedrag te besteden.’ Wanneer de bewoner tijdens de looptijd komt te overlijden, wordt het resterende bedrag in één keer ingelost of gaat de maandelijkse inlossing naar de nabestaanden. Pas nadat de bewoner is overleden of de woning heeft verlaten, komt het in eigendom van Behouden Huis. ‘De huizen die we dan in eigendom krijgen zullen we -zeker in de Randstad- gaan verhuren of anders verkopen.’ Voelt dat niet als arme oudjes tillen? ‘Onze klanten zijn hier echt enorm mee geholpen; er is eigenlijk geen alternatief om maandelijks meer te besteden te krijgen.

Wie is de doelgroep voor “reversed mortgage”?

Denk aan mensen die een niet-toereikend pensioen hebben, mensen die een grote uitgave willen doen, bijvoorbeeld voor een traplift of extra zorg aan huis en uiteraard alle mensen zonder kinderen die het “op willen maken”.’ Maar mensen met een afbetaald huis hebben dat toch helemaal niet nodig? ‘Daar vergis je je in. Kijk maar eens hoeveel grote huizen er zijn met een oude auto voor de deur. Dat zijn vaak mensen die netjes hun huis hebben afbetaald, maar een zeer bescheiden pensioen hebben opgebouwd. Door hun lage inkomen, komen ze niet in aanmerking voor een lening voor bijvoorbeeld een verbouwing.’ Betrouwbaarheid en een goede reputatie is alles in deze markt; reden voor Behouden Huis om volkomen transparant over de prijs en het model te zijn. ‘We willen niet onderhandelen met oude mensen, daarom geven we op voorhand aan wat we per woning uit kunnen keren afhankelijk van de uiteindelijke taxatiewaarde; er zijn geen addertjes.’ In een markt met lage rentes en veel privaat geld was het eenvoudig geld op te halen. ‘Door de periodieke uitkering is het wat minder kapitaalintensief dan het lijkt. Enige nadeel voor een investeerder is dat onze termijnen wat langer zijn dan gemiddeld. Maar het rendeert natuurlijk wel; jaarlijks komt gemiddeld 6,5 % van de portefeuille vrij voor verkoop of verhuur. Het is daarmee echt een klassieke win-win voor verkoper en onze investeerders.’

Wat vindt de expert?

Coen van Oostrom, CEO van OVG Real Estate: “Vernieuwing in de vastgoedsector is altijd welkom. Met zijn innovatieve structuur maakt Behouden Huis het voor oudere woningbezitters mogelijk de overwaarde maximaal te benutten. Dit met de zekerheid dat ze er altijd kunnen blijven wonen, zonder huur of rente verschuldigd te zijn. Het businessmodel zit goed in elkaar. Om een rendement te realiseren is de totale uitkering lager dan de marktwaarde van de woning, maar de bewoner krijgt er veel voor terug.”

Klik hier voor het originele artikel

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test