fbpx
april 2016

Niet voldoende aan huidige pensioeninkomen?

ANBO – 18 april 2016 

40% van de gepensioneerden geeft aan niet voldoende aan huidige pensioeninkomen te hebben. Dat zegt senioren organisatie ANBO na een onderzoek van 9000 gepensioneerden. 30% van die groep geeft aan dat zij niet verder kunnen bezuinigen op hun uitgaven.

Liane den Haan van ANBO geeft aan dat dit zeer zorgelijke cijfers zijn. Vooral de gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten hebben weinig ruimte tot bezuinigen. De koopkracht staat al acht jaar onder druk doordat pensioenen niet meer geïndexeerd worden en in sommige gevallen zelfs gekort zijn. Ook de hoge eigen bijdragen voor zorg en het afschaffen van zorg vergoedingen hebben een grote invloed op het inkomen van ouderen.

ANBO vraagt dit jaar extra aandacht voor de koopkracht positie van senioren. Den Haan roept iedereen op om zijn stem te laten horen bij de e-cardcampagne die gestart is. Minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma moeten hier verandering in brengen.

ANBO heeft gepensioneerden gevraagd welke oplossingen zij zien voor de pensioenproblemen. Een meerderheid (65%) vindt dat de inkomstenbelasting over pensioen omlaag moet. Iets meer dan veertig procent ziet liever dat de AOW omhoog gaat, een maatregel die volgens Den Haan geen optie is. “AOW verhogen is geen gerichte maatregel. Het kabinet moet focussen op de groep die echt in de problemen zit, dus gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten.” Nog eens ruim veertig procent wil aanpassing van de regels waar fondsen zich aan moeten houden.

Klik hier voor het originele artikel

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test