fbpx
mei 2024

“Om de kinderen al wat bij leven te kunnen geven.”

Woonsituatie

Samenwonend

Delft

Nederland

Klantvideo familie Simons
Mijn naam is Chris Simons en ik ben geboren in Schiedam. Ik heet José Marie, ik word altijd José genoemd of Jos. Ik ben geboren in Schiedam. Ik kon met mijn zestigste met pensioen. Net als Chris. En daarna zijn we heel veel gaan reizen. En verre reizen hebben we gemaakt. Veel van de wereld gezien en daar heel erg van genoten. Een aantal jaar geleden heb ik een tijdschrift van Vereniging Eigen Huis gelezen, de verschillende manieren om geld uit je stenen te halen. Op dat moment, wij hadden helemaal geen behoefte aan extra geld, maar ik had wel zoiets van laten we dit artikel maar eens bewaren, zodat we later ook als we dat wel zouden willen kunnen vergelijken wat we wilden.

En voor ons was de doorslag eigenlijk om te kiezen voor Behouden Huis, dat alle andere systemen krijg je een som geld en daar betaal je heel veel belasting over. Die som geld hadden wij eigenlijk helemaal niet zo nodig. Wij wilden het liefste dat onze kinderen niet met heel veel zorgen zaten. Met name ook omdat één dochter in het buitenland woont, zodat het huis in ieder geval niet in de verkoop zou gaan wij allebei zouden overlijden. En dat ze daar tenminste niet de sores van hadden. En ja, extra geld per maand, dat is leuk. En we hebben besloten om, dat gewoon iedere maand voor het grootste deel opzij te zetten en dan aan het einde van het jaar, echt de belastingvrije schenking aan de kinderen te doen, zodat zij in ieder geval al een beetje de lol hebben van geld en zo meteen niet de zorgen. Dat was eigenlijk onze overweging.

Nou eigenlijk, zaten we weleens te filosoferen ja, dat wat, als we er niet meer zijn, moeten we dan,  maar zo hoorden wij eigenlijk dat veel huizen gingen onder water staan. Dus probeerden we eigenlijk geld uit de stenen te halen. En zo kwamen we zo langzamerhand via berichten in blaadjes, zijn we bij jullie terecht gekomen. Het hele proces met Behouden Huis hebben wij heel plezier gevonden. Wij vonden het heel persoonlijk. Op alle vragen die wij nog hadden, hebben we heel goed antwoord gekregen. En ja dat dat was natuurlijk ook eigenlijk beslissend voor ons om met Behouden Huis in zee te gaan. Omdat het contact heel persoonlijk was en heel prettig.

We hebben zoals ik vertelde, wat we gezien hadden wat in dat blad van Vereniging Eigen Huis stond eigenlijk alle opties gezien en daar ook goed nota van genomen. We hebben zelfs ook nog gekeken wat de Consumentenbond bijvoorbeeld van verschillende dingen zei en bij ons kwam Behouden Huis gewoon het gunstigste eruit. Omdat wij niet echt behoefte hadden om heel veel geld in één keer te hebben. Nee want die kwamen er allemaal niet heel goed uit. Het was een beetje meer van je kon je huis dan weer terug huren enzovoort. Ik kreeg een enorme soms geld ineens. En wat moet je daarmee? Want daar gaat heel veel belasting af. Opgegeven moment kon je dan je huis terug huren, zoals ik net al zei. Ja dat zet geen zoden aan de dijk. En in een flat kom je ook niet terecht. Of een appartement. Ja, de Vereniging van Eigenaren moet je heel veel aan gaan betalen. Dus ja, het is.

Nou we hebben in eerste instantie hebben wij daar met onze kinderen over gesproken. En die zeiden, ja voor ons hoef je dat niet te doen. Wij hebben allebei inkomen. Toen zeiden wij ook van ja, maar het is ook veel leuker eigenlijk om bij leven, jullie van wat geld te voorzien en doe ermee wat je wilt. Want als we er niet meer zouden zijn, hadden we het ook niet gezien. En we hebben met wat vrienden gesproken daarover. Sommigen zeggen van nou dat lijkt een goed idee en een ander zei, dan krijg je toch minder voor je huis dan dat je in verkoop zou gaan. Voor ons zouden we dat niet doen. En waarom moet je aan je kinderen denken? Ja, wij denken daar anders over en iedereen zal zo zijn eigen afwegingen maken, maar wij hebben deze afweging gemaakt.

Verschillende mensen verteld en ook mensen die dus bijvoorbeeld alleen AOW hadden en de mensen, die hadden samen een winkel hebben hier in Delft. En op een gegeven moment zeiden wij tegen hun, als de winkel, het is hun kapitaal, dus als zij stoppen, hoe gaan ze dan verder? En dat vonden zij een aardig idee.

Het moment dat de kinderen hier binnenkwamen, met een trap die je natuurlijk in een flat niet hebt, en de ruimte die wij hier hadden. Dat ze naar buiten konden, dat moment, dat zal ik nooit vergeten. Dat gewoon de kinderen zo blij waren om hier naar binnen te gaan. Dat zal ik nooit vergeten. Dat vind ik echt heel belangrijk. Nou er zijn zoveel leuke dingen gebeurd in dit huis en de kinderen zijn hier opgegroeid. Ja de eerste keer dat zij hier binnen kwamen. Oh wat mooi. Toen de eerste paal geslagen werd, stond onze oudste dochter ook bovenop de paal. Nou we hebben alles zien gebeuren in dit huis.

Wat we met het geld doen of er plannen mee hebben? Nou dat blijft gewoon staan. En we geven eens per jaar onze beide dochters een som geld. Onze oudste dochter heeft een zoontje van een jaar of negen. En die woont in Engeland en daar hebben ze een soort spaarrekening in huis. Zo noemen ze dat daar en dan zetten ze dan geld voor hem op, om later te kunnen studeren. Het meeste geld gaat toch naar de kinderen. Het is heel lelijk om te zeggen maar van wat wij willen, daar hebben we gelukkig zelf geld genoeg voor. En ja, we kunnen eigenlijk alles doen wat we willen. Grote reizen hebben we gemaakt. Dat doen we niet meer, maar we genieten volop. We gaan met vakantie wanneer we willen. We gaan kleine uitstapjes maken wanneer we willen.

Om de kinderen al wat bij leven te kunnen geven. En ja dat ze daarmee kunnen doen wat ze willen. En ze een beetje te ontzorgen na ons overlijden. Ik zou Behouden Huis zeker aanbevelen bij mensen, die zeggen van nou wij kunnen wat extra inkomen gebruiken. Of ik wil het voor een ander doel gebruiken wat extra geld. Je blijft gewoon in je eigen huis wonen en je hebt extra inkomen als je dat nodig hebt. Of als je er iets speciaals mee wilt doen en je hebt niet een groot bedrag ineens, waar je heel veel belasting over moet betalen.

Ik kan me ook voorstellen, dat er mensen zijn die zeggen, kijk maar dat heb ik juist nou nodig. Oke maar voor onze naaste was dit een hele goede keus, die we graag aanbevelen aan andere mensen. Dat hebben we dus meerdere malen gedaan. Potentiële klanten zou ik willen aanbevelen, kijk naar je eigen omstandigheden. Kijk of je heel veel geld nodig hebt in één keer. Heb je dat niet nodig. Ga dan eens praten met Behouden Huis. Kijk eens wat zij je per maand te bieden hebben. Overweeg ook of je dat eventueel wilt nalaten aan erfgenamen. Als je er niet meer bent. Of dat je dat puur voor jezelf wilt hebben, dan is de maandbijdrage namelijk wat groter. En beslis dan pas wat je gaat doen. Maar wij bevelen Behouden Huis van harte aan.