fbpx
april 2024

“Dit is op een gegeven moment, een ontzettend goed plan B.”

Woonsituatie

Samenwonend

Edam

Nederland

Mijn naam is Joop Klinkhamer. Ik ben muziekinstrumentenbouwer met pensioen. Mijn naam is Petra van Niftrik. Ik ben bijna 72 jaar. En wij wonen sinds, dat kan ik er ook bij vertellen, 8 jaar hier in Edam. Jullie willen weten waarom wij gekozen hebben voor Behouden Huis? Ja, eigenlijk is het, die dingen zijn heel zakelijk. Het is al een tijd geleden dat ik dacht: ‘We moeten zoiets doen”. We hebben geen kinderen, dat is natuurlijk cruciaal. Daarnaast hebben we ook nog andere bezittingen, zodat we ook nog dingen kunnen nalaten aan goede doelen. Maar we merkten wel, met name mijn vrouw, zij was cateraar. Door als gevolg van Covid werk kwijt geraakt. Dat kwam ook niet meer terug. Dus een aanvullend inkomen, leek mij goed.

Ik wist al heel lang dat het speelde. Ik had het al heel lang gevolgd. Geld uit de stenen halen en de verschillende constructies die daarvoor zijn. Opeten, je verkoopt je huis, je huurt het terug. Dat leken mij allemaal ontzettend gevaarlijke constructies. En met het risico dat je toch op een gegeven moment je huis uit moet, als je de huur niet meer kan betalen. Nou en toen vielen jullie al snel op. En ik ben al ontzettend lang lid van de Consumentenbond en daar is een vergelijkend onderzoek over jullie geweest. En daar kwamen jullie simpelweg uit als de beste optie voor wat wij wilden. In essentie, heel simpel omdat er meerdere aanbieders zijn, moet je natuurlijk gaan vergelijken. Dat is lastig, want het is niet ons métier. Maar ik had het al wel een aantal jaren gevolgd. Want ik dacht altijd al, dit is op een gegeven moment, een ontzettend goed plan B. Nou toen hebben we contact met jullie gezocht. Dat ging ook ontzettend plezierig. The rest is history.

Het was een enorme uitkomst. Juist omdat ik denk, wel zeker een jaar of 10 ermee bezig ben geweest. Maar steeds bijvoorbeeld dacht bij het idee van, leuk om het te verkopen. En een smak geld te krijgen en het dan terug te huren. Maar dat vond ik bijvoorbeeld veel te riskant.

Ik heb het proces met Behouden Huis heel prettig gevonden. Ik vond het, in tegenstelling tot mijn man, in het begin wel moeilijk. Toen we bij de notaris waren geweest, toen moest ik echt even hard slikken. O ja, voor het eerst van ons leven is ons huis eigenlijk niet van ons. Wat in zekere zin overdreven is, want ik ben opgegroeid in de Gerrit van der Veenstraat, en dat was een huurhuis. Maar als kind ben je je daar niet van zo bewust. Dus toen mijn man en ik samen gingen, hebben we het huis gekocht aan de Prins Hendriklaan. Dus mijn hele volwassen leven, hebben we een eigen huis gehad. Dat aspect eraan vond ik lastig. Nu niet meer hoor. Ik moest er gewoon aan wennen.

Zouden wij geïnteresseerd zijn in Behouden Huisdier en een andere hond willen opnemen? Eigenlijk is het antwoord op alle 2 wel ja, hoewel we het in eerste instantie als bij regelen met honden hebben, en wij zouden, bijvoorbeeld in een auto-ongeluk er tegelijkertijd niet meer zijn, wel bedacht dat gaan we in 1e instantie aan vrienden vragen, die ook een hond hebben, maar ik heb net heel erg bij de hand gehad, omdat ik geprobeerd heb te helpen met het plaatsen van een 7 maanden oude pup. Zo ongelofelijk geweldig leuk beest, een golden retriever. En iedereen reageert wel. Och wat een prachtig diertje en dat zou ik heel graag willen, en niet gewoon is het niet gelukt. Uiteindelijk, is het nu wel gelukt. Niet bij mij. En toen hebben allerlei mensen het geprobeerd. Dus ik ben me er heel erg van bewust hoe ontzettend moeilijk het is, om dat te doen. Ik denk dat wij wel zouden kunnen zeggen, dat wij geïnteresseerd zouden zijn. Onze oudste hond is nu net 13 geworden. En dat is nu gewoon, hij is oud en het gaat goed met hem en we hopen nu gewoon dat ie nog even blijft. Hij blijft geen jaren meer, waarschijnlijk, want zo oud worden die hondjes niet. Maar ik zou dan zelf wel, want onze 2e hond is een vondeling, dus ja ik denk dat je zou kunnen zeggen, dat we geïnteresseerd zijn om daar aan mee te doen. En een ander dier op te nemen. Ik ben daar iets harder voor dan jij, geloof ik. Joop’s idee was wel, ohh ik zou nog eigenlijk wel graag ooit nog weer eens een puppy willen hebben. De laatste keer.  Ja maar ik ben eigenlijk meer van andere dieren opvangen. Het zou zeker interessant zijn.

Het beste advies is, dat ze zo’n man hebben als ik, die dat allemaal regelt. Maar dat kan niet iedereen natuurlijk. Dat heb je niet voor het uitkiezen. Nou ik denk, het beste advies dat ik kan geven is, denk vooral nog als je nog niet zo heel oud bent. Denk na over dit soort dingen, want wij zien nu wel heel erg in de praktijk. Bij vrienden en familie om ons heen, die eigenlijk een beetje zo doen, als ze ouder worden. En dan gebeurt er iets heel heftigs en dan zou het dan nog eigenlijk allemaal moeten. Dan zijn ze eigenlijk te laat. En dat is ook wel heel erg wat Joop doet. Dat is gewoon behoorlijk vooruit proberen te kijken. En te denken, ja maar nu kunnen we het nog allemaal doen. Laten we nou niet naïef zijn en gewoon dingen regelen. Dus dat doen we ook gewoon. Een levenstestament en een ding. En natuurlijk, omdat wij geen kinderen hebben, moeten wij dat soort dingen ook beter regelen. Ik vroeg het laatst aan een hele goede oude vriendin van mij. En ik zei dan, heb jij eigenlijk een levenstestament? Nee zei ze, dat ga ik gewoon mijn kinderen laten doen. Ze hebben het gevoel, ik hoef niets, want ik heb mijn kinderen. Nou dat hebben wij niet.