fbpx
maart 2024

“Dat ik hier kan blijven wonen, is de grootste impact van Behouden Huis.”

Woonsituatie

Alleenstaand

Amsterdam

Nederland

“Ik ben Friedrich Niklaus. Ik woon in Amsterdam. Ik ben geboren en getogen in Den Haag. Met het Behouden Huis in zee gaan, dat gaf de doorslag omdat ik in de rondte heb gekeken, ik ben in Diemerpark geweest. Daar heb ik naar flats gekeken, naar koopflats naar huurflats. En het huren is tussen de 2700 en de 3000 euro per maand. Want ik ga niet in een klein flatje zitten van 60 vierkante meter, dat ben ik niet gewend. Ik heb twee auto’s en ik heb er eentje die is 38 jaar oud. Die heb ik gekregen toen ik 40 jaar werd dus die wil ik graag houden. Die wordt nu 38 jaar. Dat kwam d’r ook allemaal bij. Plus servicekosten daar schrok ik allemaal van. Kopen was ook 4,5 ton en dan moest ik ook nog twee parkeerplaatsen erbij kopen. Dat zag ik ook niet zitten.”

“Toen ben ik naar de Bijlmerbajes geweest. Ook mooie flats, maar ook 450.000 euro, voor ongeveer tachtig vierkante meter. Komen twee parkeerplaatsen bij beneden in de garage, die waren ook 30.000 euro per stuk. Toen dacht ik: ‘nou dat zie ik niet zitten’. En toen vorig jaar is mijn huis geschilderd, toen is de schilder over het dak gelopen. Heb ik een enorme lekkage gehad met het gevolg dat er een nieuw dak op moest. Toen dacht ik nou het hele huis aan de buitenkant geschilderd, een nieuw dak erop. Dan kan ik net zo goed blijven zitten, dan ben ik eigenlijk gek als ik wegga. En al zeven jaar volgde ik Behouden Huis. En toen heb ik een paar gesprekken gehad en toen dacht ik, ik ben eigenlijk gek als ik het doe.”

“Ik heb goeie gesprekken gehad. Ik heb ook die dingen op televisie gezien. Ik heb jullie een keer gezien bij een programma. Ik weet niet meer hoe dat programma heet. Radar kan dat?”

“En toen hoorde ik al die dingen en toen dacht ik; het is heel interessant, is heel interessant. Ik heb er lang over nagedacht voordat ik de knoop heb doorgehakt. Maar ik ben nu hartstikke blij. Ik kan in mn eigen huis blijven wonen. Ik woon in een hartstikke leuke buurt. Ik heb een hele mooie kamer boven. Omdat ik alleen ben dan vind ik het als ik in m’n eentje zit, het is donker en zo, dan ga ik naar boven toe. Daar staan de meubels van m’n moeder. Dat is echt een hele mooie kamer geworden. En ik heb pas een enorme televisie gekocht daar, van het geld van Behouden Huis. Daar heb ik het heel gezellig gemaakt. En zomers is dit mijn favoriete gedeelte. En als ik savonds dan thuis ben doe ik wel even de openhaard aan. Maar ik ga wel meestal om half 10 als ik de hond heb uitgelaten, dan ga ik naar boven toe. En dan ga ik boven nog even lekker zitten. Dan ga ik boven naar m’n nest.”

“De meest dierbare herinnering aan m’n huis. M’n moeder is hier overleden. Een vriend van mij is overleden. Mijn partner is hier heel erg ziek geweest, die heb ik twaalf jaar hier verzorgd. Dat zijn allemaal dierbare herinneringen. En de spullen die ik allemaal verzameld heb in die jaren. En als ik ga verhuizen moet dat weg. Ik kan niet een huis van honderd zestig vierkante meter, meenemen naar een huisje van tachtig vierkante meter. Dus ik ben heel erg blij dat alles wat ik verzameld heb, of bij elkaar gezocht heb, dat ik dat nog heb en kan behouden.”

“Dat ik hier kan blijven wonen, dat is het grootste impact van Behouden Huis. En ik heb een goed pensioen. Ik heb gewoon modaal inkomen. Maar door Behouden Huis kan ik een heleboel andere dingen doen. Extra dingen doen. Ik kan ook lekker naar de stad, in een duur restaurant gaan eten. Ik kan mensen meenemen om te gaan eten. Mijn moeder zei altijd: Beter met een warme hand, dan met een koude hand.”

“Kijk, ik weet niet hoelang ik nog heb. Nog veertien maanden en dan ben ik tachtig.”

“Nou dat kan ik heel makkelijk zeggen, als je bij Behouden Huis bent en blijft of je gaat ermee in zee. Ik heb een kennis die woont hier aan de overkant. En die heeft ook zijn huis verkocht. Die woont nu ook in Diemen, in die nieuwe wijk. En dan denk ik, hij had zo’n mooi huis hier. Buren boven, buren links, buren rechts en buren onderen. Dan denk ik, als je met Behouden Huis in zee was gegaan, dan had je er nog in je mooie huis gewoond. Daar zie ik mezelf niet tussen zitten. En ik woon hier al 41 jaar en ik ken de buurt. Nee, nee ik heb er heel goed over nagedacht. Ik heb er echt heel goed over nagedacht. Nee, ik ben hartstikke blij met dit huis.”