fbpx
Verzilveren in Nederland

De Verzilverlening van SVn verder toegelicht

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test

Begin Februari lanceerde het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) de verzilverlening. De Verzilverlening stelt gemeenten en provincies in staat om overwaarde te verzilveren die momenteel vast zit in de stenen. Het is daarmee feitelijk een variant/aanvulling op de, in meer dan 80 gemeenten aangeboden, blijverslening.

Niet altijd voldoende inkomen

De overheid heeft opgemerkt dat ook mensen met een laag pensioen veelal in een woning wonen met een fikse overwaarde. Om het mogelijk te maken dat ook zij in ieder geval een (klein) gedeelte van deze overwaarde vrij kunnen spelen, zijn ze de verzilverlening gestart. Dit kan gelden voor aanpassingen aan hun huis, of om zorg aan huis in te huren. Houdt rekening met het volgende; Deze lening is niet bedoeld als aanvulling op uw maandelijks pensioen. Het geld mag alleen aan specifieke zaken besteed worden.

Hoe werkt het?

De Verzilverlening is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning. De aanvrager betaalt gedurende de looptijd geen rente en aflossing.  De lening heeft daarom geen gevolgen voor het maandelijkse besteedbare inkomen, maar zorgt wel voor de mogelijkheid om de huidige woning aan te passen. Het aflossen van de lening vindt plaats na verkoop van de woning of overlijden.

De voordelen van de Verzilverlening

  • Veilig en comfortabel wonen ook mogelijk voor lagere inkomens.
  • Een aantrekkelijk oplossing voor senioren met overwaarde.
  • De Verzilverlening heeft geen invloed op het besteedbaar inkomen.
  • Er is geen maximale leeftijdsgrens voor het afsluiten van de Verzilverlening.

Conclusie

Het is een goed teken dat de SVN zich is gaan vermengen in de markt voor verzilveropties. Het grootste nadeel, in onze ogen, is dat de verzilverlening aangeboden moet worden door uw gemeente. Ook de voorwaarden per gemeente verschillen waardoor vooraf niet duidelijk is of u wel of niet in aanmerking komt. Houdt er daarnaast rekening mee dat het geld besteed moet worden aan aanpassingen voor uw woningen en dat u het dus niet kan gelden als aanvulling op uw pensioen.

De verzilverlening is een mooi initiatief en een goede aanvulling op de reeds bestaande mogelijkheden die zowel de blijverslening als de verzilverhypotheek van Florius bieden. Echter, de overwaarde waar u gebruik van kunt maken zal altijd beperkt zijn. (In de regel tussen de 20% en 40%). Bij producten als het lastenvrij verzilveren van Behouden Huis krijgt u de beschikking over een veel groter gedeelte van uw overwaarde (tussen de 70% en 90%). Het grote verschil is dat de verzilverlening een financiering is en Lastenvrij verzilveren van Behouden Huis een uiteindelijke verkoop van de woning.

Klik hier om te lezen welke verzilver mogelijkheden er allemaal zijn in Nederland

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test