fbpx
augustus 2015

Een woning verkopen en terughuren bevat grote risico’s

Een woning verkopen en terughuren bevat grote risico’s

Algemeen Dagblad – 19 augustus 2015 

Oudere huizenbezitters hebben wel geld, maar vaak zit dat in hun huis. Al jaren breken overheid, banken en andere betrokkenen zich er het hoofd over hoe senioren de overwaarde van hun huis kunnen aanspreken. Zonder te hoeven verhuizen, want daar geeft een groot deel van de senioren de voorkeur aan. Zo ontstond het concept van een woning verkopen en terughuren, ook wel sale-and-leaseback genoemd.

Veel mogelijkheden heeft de oudere die aanspraak wil maken op zijn overwaarde niet. Er is de ‘opeethypotheek’, waarbij de eigenaar een voorschot van de bank krijgt op de overwaarde van zijn huis. Maar banken zijn daar sinds de crisis op de woningmarkt niet meer zo happig op.

Er zijn meerdere aanbieders in de markt om uw woning verkopen en terug te huren. Zo krijg je in een keer een grote som geld uitgekeerd. Ouderenbond ANBO is erg kritisch op bedrijven die deze constructies aanbieden en adviseert senioren die dit overwegen erg voorzichtig te zijn.

Ouderenbond ANBO juicht oplossingen voor het ‘verzilvervraagstuk’ toe, maar ziet meer dan alleen voordelen. ,,Je ontloopt misschien de erfbelasting over de waarde van het huis, maar je moet nog steeds erfbelasting betalen over het vrijkomend vermogen,” noemt woordvoerder Joeri Veen een gevolg dat niet op de website van het fonds wordt vermeld. ,,En je kunt het huis niet meer nalaten aan je kinderen.”

De ouderenbond roept de doelgroep op voorzichtig te zijn. ,,Iedere ondernemer die een verkoop-en-terughuurconstructie aanbiedt, moet er ook aan verdienen. Wij vinden het belangrijk dat ouderen geen oor wordt aangenaaid, omdat de aanbieder er vooral beter van moet worden.”

Klik hier voor het originele artikel

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test